Ramazan’da uzun süreli açlıkla birlikte metabolizma yavaşlar, kilo alma veya kilo vermede yavaşlamalar görülebilir. Ramazan sonrası ise kontrolsüz beslenmeyle birlikte durum daha da kötü sonuçlar doğurabilir. Peki ne yapmalı, nelere dikkat edilmeli?
- Ramazan sonrasında toparlanma ve metabolizmayı hızlandırmak için alışılmış uzun süreli açlıklardan kaçınmalı, ara öğünler atlanmamalıdır.
- Kahvaltı öğünü atlanmamalı, kahvaltıda hamur işlerinden kaçınılmalıdır.
- Sahurdan kalan alışkanlık gece yemek yeme bırakılmalıdır. Yatmadan 4 saat önce yemek yeme bırakılmalıdır.
- Akşam yemekleri daha erken saatlere (18:00-19:00 gibi) çekilip, akşam saatinde tercih ara öğünden yana kullanılmalıdır. Süt, yoğurt, meyve, badem-ceviz gibi besinlerle porsiyona dikkat ederek ara öğün yapılabilir.
- Yavaşlayan metabolizmayla birlikte kabızlık problemi yaşanabilir. Bunun için öğünlerde yeşilliğe bolca yer verilmelidir. Salatalara keten tohumu eklenebilir. Probiyotik kaynağı kefir ara öğünlere eklenebilir.
- Özellikle sıcakların da arttığı şu dönemde su tüketimine dikkat edilmeli, 8-12 bardak su tüketilmelidir. Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken tüketilen çay, kahve miktarı kadar tüketilen su arttırılmalıdır. Örneğin 2 fincan kahve içildiğinde günlük su miktarı 2 fincan daha arttırılmalıdır.
- Peki bayramda ne yapmalı? Öncelikle bayramda diyet olmaz, ancak bu bayram farklı. Sokağa çıkma yasağının olduğu bu bayramda şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir. Asitli içecekler yerine limonata, maden suyu-limon tercih edilebilir.
- Evde tamamen hareketsiz kalınmamalı, evde yapılabilecek egzersizler yapılmalıdır.
***Bu bayram sevdiklerinizden uzak olacak belki, ama sevdiklerinizle daha nice bayramlar yaşayabilmek için evde kalın. Şimdiden iyi bayramlar…
Diyetisyen Büşra Özgen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi
Instagram: https://www.instagram.com/dyt.busraozgen/?hl=tr
Facebook: https://www.facebook.com/dyt.busraozgen/?modal=admin_todo_tour