Diyet yapmaya başlayanların en çok kurduğu cümlelerden bir tanesi genellikle ‘’Hiçbir şey yemiyorum yine de kilo veremiyorum.’’olur. Bu durum aslında bir şeyleri yanlış yaptıklarının göstergesidir. Zayıflamak için bireylerin kendini aç bırakması hem diyet motivasyonlarını düşürür hem de onları başarıya ulaştıramaz. Kilo verememe süreci uzadıkça bireyler umutsuzluğa kapılır.  Peki ama nasıl zayıflayacağız? Günde kaç öğün beslenmemiz gerekli? Ben bugün sizler için bu soruları yanıtlayacağım.
 
  1. Aç kalarak zayıflamak mümkün mü ?
Tabi ki hayır. Aslında vücudumuz çok zeki bir organizma. Siz onu aç bıraktığınız zaman vücut kıtlık haline giriyor ve daha sonra yediğiniz her besini yine aç kalabilirim düşüncesi ile yağ olarak depoluyor. Bir nevi zor günler için yatırım yapıyor diyebiliriz. Siz zayıflamak için aç kaldıkça aslında farkında olmadan yağ oranınızı arttırıp kendinizi kısır döngüye sokuyorsunuz. Bunun için zayıflamak adına tüm günü aç bir şekilde geçirmiyoruz.
 
  1. Günde kaç öğün beslenmemiz gerekli?
Günde en az 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde 6 öğün beslenmeliyiz. Öğünlerimizi arasında iki - iki buçuk saat olacak şekilde ayarlamalıyız. Bu sayede metabolizmamızı gün boyu uyanık tutarak hızlandırabiliriz.
 
  1. Ara öğün yapmak gerçekten şart mı?
Evet. Yukarıda da bahsettiğim gibi metabolizmamızı uyanık tutmak için bu şart. Ayrıca yaptığımız ara öğünler sayesinde gün boyu kan şekerimizi dengede tutarak açlık krizlerinin önüne geçmiş oluruz. Bir sonraki öğün için porsiyon kontrolü yapma imkanımız olur ve bu sayede ana öğünlerdeki kalori alımını da azaltabiliriz.
 
  1. Ara öğünlerde neler tercih etmeliyiz?
Ara öğünlerde tercih edebileceğimiz bir çok seçenek mevcut ancak özetlemek gerekirse; meyve, süt-yoğurt, ceviz, fındık, badem vb kuru yemişler, leblebi, galeta ara öğün seçeneklerimiz arasında yer alabilir. Porsiyonlarını ayarlamak için diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.
 
 
  1. Akşam 6 dan sonra yemek yenir mi?
 
Tabi ki evet. Akşam 6 dan sonra yemek yenmez dersek gece geç saatte uyuyanlara vegece boyuçalışmak zorunda olanlara biraz haksızlık etmiş oluruz. Son öğün saati kişilerin uyku saatine göre değişir. Uyumadan 3 saat önceye kadar ana öğün 2 saat önceye kadar da ara öğün yapabiliriz. Son ara öğünümüz gece boyu kan şekerimizi dengede tutabilmek açısından da bize yarar sağlar ve uykudan uyanıp gece atıştırmaları yapmamızın önüne geçer.
 
Gördüğünüz gibi diyet yapmak ve zayıflamak için aç kalmamıza gerek yok. Aksine az az ve sık sık yiyerek; doya doya zayıflayabilir ve sağlıklı bir yaşam sürebiliriz. Seçim sizin.
 
 
Sağlıkla kalın, hoşçakalın..
 
Diyetisyen Betül ANAMAS
 
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/