Akhisar sallanmaya devam ediyor. Bu sallantıların arasında CHP, “Akhisar Depreme hazır mı?” konulu bir panel düzenledi. Manisa Mv. Tur Yıldız Biçer’in ve konunun uzmanı bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen panel Akhisar’lılar tarafından ilgi ile izlendi. Konu, günlerdir deprem korkusu yaşayan Akhisarlıların dikkatini çekmişti. Deprem konusunda Akhisarlılara karşı sorumluluğu olan yerel yöneticileri (davetli olmalarına rağmen) panelde göremedik. Anlaşılan konu,Belediye Başkanımızın ve Kaymakamımızın pek dikkatini çekmemiş…
 
Soru basit: “Akhisar depreme hazır mı?”
 
Özellikle son katılımcı Mikdat Hocanın sunumunu dinledikten sonra bu soruyu çok rahat cevaplayabiliriz… Bu basit sorunun cevabı, sorudan daha kısa ancak ürpertici: Hayır…
 
Evet tek kelime ile depreme hazır değiliz… İçinde bulunduğumuz durumu anlamak için bir örnek verelim. Japonya’da her 1 Eylül tarihinde deprem konusunda tüm ülkede, tüm yurttaşların katılımı ile tatbikat yapılıyormuş. Yıkıma yol açabilecek bir deprem sonrası tün Japonlar nerede toplanacaklarını biliyorlar. Olası bir deprem sonrası gideceği toplanma alanını bilen bir Akhisarlı var mı? Bu soru panelde, izleyicilere soruldu, bilen çıkmadı…
 
Japonlar için her okul binası aynı zamanda toplanma alanı. O nedenle okul binalarının depremde yıkılmaması gerekli. Biz de? Bizde ise güçlü bir depremde ilk yıkılacak binalar kamu binaları, başta da okullar… Dedem Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun büyük özveri ile yaptırdığı okul hakkında yıkım kararı çıktı. 1990 yılında yapılan okulun öğrencileri daha güvenli diye,1930 yılında yapılan eski binaya geçti. Eski bina depreme dayanıklı mı? Bilmiyoruz… Neden?Çünkü o bina için deprem analizi yapılmadı… Şu anda Akhisar’da dört okul daha yıkım kararı olmasına rağmen eğitime devam ediyor. İddia ediyorum, Akhisar’da okullara analiz yapılsın yarısından fazlası çürük çıkar… İşte Misak-ı Milli’nin eski binası, boşaltıldı… Yani, normal şartlar altında ilk toplanma yeri olması gereken okullarımız, depremde ilk yıkılacak olan yerler… Şimdi soruyu bir daha soralım “Akhisar depreme hazır mı?”
 
Depremin yıkıcı etkilerine karşı mücadelenin iki yönü var: Risk yönetimi, kriz yönetimi… Risk yönetimi deprem olmadan önce almamız gereken tedbirler, kriz yönetimi ise deprem olduktan sonra yapılması gerekenler… Risk yönetimini iyi yapamazsan, önceden önlemini almazsan geçmiş olsun… Bu önlemleri kim alacak? Yerel yönetimler haliyle…
 
 Belediye Kanunu, madde 53: “Belediye; yangın, sanayi kazaları, deprem ve diğer doğal afetlerden korunmak veya bunların zararlarını azaltmak amacıyla beldenin özelliklerini de dikkate alarak gerekli afet ve acil durum plânlarını yapar, ekip ve donanımı hazırlar…” Var mı böyle bir çalışma?
 
Veya şöyle sorayım… Bir şehir düşünün ve burada beş şiddetinde bir deprem olsun. Evler sağlıksız olduğu için bu şehrin bir mahallesinde yirmiye yakın ev kullanılamaz hale gelmiş olsun. Bu şehrin Belediye Başkanı bu mahalleye “geçmiş olsun” demek için bile olsa hiç uğramasın… Sizce bu belediye,kanunda yazan görevlerini yerine getirebilir mi? Bir daha soralım o zaman soruyu: “sizce Akhisar depreme hazır mı?”
 
Yerel yönetimler duyarsız ve hazırlıksız, tamam anladık… Peki ya biz, Akhisarlılar… Depreme hazır mıyız? Deprem anında ne yapacağımızı biliyor muyuz? İlk yardımı biliyor muyuz? Deprem çantamız var mı? Ev eşyalarımızı duvara sabitledik mi mesela?
 
Bir daha soruyorum, Akhisar depreme hazır mı?