AKP İktidarı tarafından, 2003, 2006,2008,2009,2010,2013,2014,2017 yıllarında 8 kez gündeme getirilen, “Zeytinlik alanlarında maden arama” teklifi geniş sivil toplum örgütleri ve diğer partilerin tepkileri ile gerçekleşmemişti. 2022 yılında bu kez yönetmelik değişikliği ile tekrar ele alındı. Yönetmelik resmi gazetede yayınlandı.

Kur’an’da da övülen kadim ve mukaddes bir ağaç ve ürünü zeytinde belirtiliyor. En sağlıklı yağların başında gelen zeytinyağı ve sofralık zeytinlere talep tüm dünyada her geçen gün büyük bir talep görüyor. Ülkemizde 190 milyon civarında zeytin ağacı bulunuyor. Bu ağaçların 15 milyonu aşkını ilçemiz Akhisar’da bulunuyor. İlçemizden ülkemize bir ilk olarak “Zeytin yağı ve sofralık zeytin için lisanslı depoculuk” izni bakanlık tarafından kabul edildi. Ülkemizin her yerinde Akhisar zeytinyağı ve sofralık zeytini bulunuyor ve talep ediliyor. Zeytinyağı ve sofralık zeytinimiz de birçok ülkeye ihraç ediliyor. 

Bir yandaş, ünlü bir köşe yazarı, “bir vatandaş olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bu yönetmelik değişikliğinin bir kez daha gözden geçirilmesi talebinde bulunuyorum” diyor. 15 milyonu aşkın ürün veren zeytin ağacı bulunan, Türkiye2de üretilen sofralık zeytinin yüzde 60’ını gerçekleştirilen Akhisar’da yeşil sofralık zeytinin de yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Ovaları ve dağları zeytin ağaçları ile dolu olan Akhisar’daki zeytinlik tarla sahipleri ve zeytin yağı fabrika ve işletmeleri ile sofralık zeytin üreten tesislerin sahipleri hepsi ortak bir noktada buluşuyorlar. 

“Yayınlanan yönetmelik zeytin ağaçların kesilerek odun olacağını gösteriyor. Taşınması da belirtiliyor. Bölgemizde bırakın 30-40 yaşlarında ağaçların yanında yaşları yüzlerce hatta binlerce olan zeytin ağaçlarımız hala ürün veriyorlar. Bu ağaçlar hangi teknoloji ile nerelere taşınacaklar? 8 kez kabul görmeyen zeytin ağaçlarının kesilmesi bu kez de mutlaka tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Zeytinden başka kesilecek ağaç yok mu? Zeytin ağaçlarımızı kesmeyin. Kestirmeyiz” diyorlar. 

HALDUN AKYÜZ