65 yıl önceki günlere gittim. Ben ve kardeşim Akhisar’ın ki güzide kulübü Gençlikspor ve Güneşspor’un Pazar günü maçlarına giderken merhum Fargo ve Kakule’nin çivili kramponlarını parmaklarımıza takarak şehir stadındaki maçlara gitmek için Merkez Çarşıdaki kulüp binalarından yaya olarak stada gittiğim günleri hatırladım. Toprak sahalardaki koro kor mücadeleleri, taraftarların coşkulu tezahüratlarını çocukluğumuzda unutamadığımız anılar arasında kaldı.
Yıllar yılları kovaladı. Mahalleler de ve köylerde oluşan futbol takımlarının turnuvalarını, Gençlik ve Güneşspor kulüplerinden sonra her takımın birleşerek Akhisarspor’un kurulduğu günleri hatırlıyorum. Delikanlılığım günlerinde Manisaspor’un Manisa’da oynadıkları maçları da kaçırmadım. Amatör kümelerde özellikle Manisa Akhisar rekabetinin devamında her iki takımın bugünlerdeki durumunu gördükçe büyük bir üzüntü duyuyorum.
Akhisarspor’a gelince; adeta tırnakları ile amatörde ki başarıları sonrası 3. Lige alınınca şehirde bir bayram havası yaşandı. Arada ki bir sezonda düşse bile tekrar lige çıkması ile adım adım 2. Lig,1,lig ve Süper lige çıkmasını bildi. Şehir stadının kriterlere uymadığı için maçlarını Manisa’da oynadı. Başarılı oldu.
3 dönem Akhisar Belediye başkanlığı yapan Salih Hızlı döneminde önce kulüp başkanı Ömer İşçi, devamında şahsına münhasır başkanlık yapan merhum Hüseyin Eryüksel’in dönemlerinde Önce adı Akhisar Belediyespor, son dönemlerinde tekrar Akhisarspor olan takım belediye başkanı Salih Hızlı ve Kulüp başkanı Hüseyin Eryüksel’in aralarının açılması, Eryüksel’in AKP Belediye başkan adayı olarak seçimlere girip kaybetmesinden sonra Akhisarspor inişe geçmeye başladı. Eryüksel’in kulüp başkanlığını bıraktığı Fatih Karabulut döneminden başlayarak yeşil siyahlı kulüp büyük bir kaosun içine düştü. Türkiye ve Süper Kupası kazanan Akhisarspor’u ismin büyüklüğü ile İstanbul’da yaşayan, menajerlik şirketi bulunan Evren kardeşler kulübe sahip çıkmak istediler. Fakat Akhisar’daki futbol sevdalıları ile hiçbir teşriki mesai yapmadan “Biz, her şeyi hallederiz. Akhisar’ı tekrar Süper lige çıkaracağız” sözleri ile, yönetim kurulunun desteği ile yetki aldılar ve yüzlerce yabancı kişiyi kulübe üye yaptılar. Yapılan kongrede göreve geldiler. Takım 1. Lig de 2. Lige oradan da 3. Lige düştü. Yaşanan kaoslu günlerde yaşanan adli günlerde 2 kez kulübe Kayyum atandı. Yapılan itirazlar sonunda yargı tekrar kongre yapılmasına izin verdi. Bilindiği gibi tekrar Özbey kardeşler kulübün başına geldiler. Fakat kongre günü kulüp başkanı Evren Özbey yaptığı talihsiz konuşmadı adeta tüm Akhisarlıları suçladı. Devamında da destek çağlıları yaptı.
Şimdi Akhisar’da herkes soruyor. “Akhisarspor ve futbol yok mu oluyor.?” Gecikmeli olsa da modern UEFA standartlarına Uygur bir stadı olan, yine belediyenin yaptığı fedakarlıklarla yapılan tesisleri ve antrenman sahaları olan, şehirde adeta her kafadan ayrı ayrı sesler çıkıyor. Şehrin merkezindeki eski stadın beden terbiye tarafından özellikle atletizm başta olmak üzere spor kompleksi için büyük bölümlerin yıkılmasına rağmen inşaatın kör topal devam etmesi gününde bitmeyeceğini gösteriyor. Sınırlar içinde bulunan Spor Salonun da miadının doldurduğu, yenisin yapılacağı söyleniyor. Ama ne zaman bilinmiyor. Kendi yağlarında özellikle voleybol ve basketbol takımları olan Akhisargücü kulübünün yöneticileri de kapı kapı dolaşıp antrenman salonları bulmaya çalışıyorlar.
Akhisar’da spora gönül verenler, hiç bir art düşünceye saplanmadan,amatör ruhla, saygın bir ekip kurarak, başta Spor Bakanlığımızın, Valiliğin, Kaymakamlığın, Büyükşehir ve Akhisar Belediye başkanlarının kapılarını çalarak tekrar Akhisar’da spor ve futbolun eski günlere kavuşmasını sağlamak için adımlar atması gerektiğine inanıyorum.
Haldun AKYÜZ