Hava sıcaklarının artmasıyla birlikte halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı gibi belirtiler kendini göstermeye başlar. Bu dönemde beslenmemize her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekir. Uygulayacağınız birkaç küçük adımla yaz aylarını ve sıcakların etkisini daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. İşte sıcak havalarda beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalar.
- Su tüketimine dikkat!
Yaz aylarında sıvı kaybı her zamankinden fazla olmaktadır. Gün içerisinde susamasanız bile mutlaka su içmeye özen gösterin ve su tüketiminizi takip edin. İdrar renginize bakarak yeterince su tüketip tüketmediğinizi anlayabilirsiniz. Eğer idrarınız koyu renkli ise bu gün içerisinde az su tükettiğinizin bir göstergesidir. Günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Eğer dışarıda daha fazla zaman geçiriyor ve sıcaklara daha fazla maruz kalıyorsanız bu miktarı 3 litreye de çıkartabilirsiniz.
Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için asitli içecekler, şekerli limonata tüketiminden kaçının. Su içemiyorsanız içerisine taze nane yaprakları, limon ve meyve dilimleri, tarçın ekleyerek aromalandırın. Bu şekilde daha kolay bir içim yakalayabilirsiniz. Gün boyunca kaybettiğiniz sıvı ve minerali yerine koymak için 1 şişe maden suyu tüketebilirsiniz. Maden suyunu meyveli içmek yerine sade maden suyu içerisine kendiniz limon,nane veya sevdiğiniz meyveleri eklemeyi deneyin.
- Aşırı yağlı yemeklerin tüketiminden kaçının.
Aşırı yağlı yemeklerin tüketiminden kaçının. Öğünlerinizde hafif yağlı sebze yemeklerine, salata ve mevsim meyvelerine yer verin. Salatalarınıza peynir,yumurta, haşlanmış kurubaklagil ekleyerek öğününüzü protein açısından da zenginleştirip tokluk sürenizi arttırabilirsiniz.
- Yemeklerdeki yağ miktarına dikkat!
Pişirme yöntemi olarak kızartma, kavurma yerine; haşlama ve ızgara yapmayı tercih edin. Et ürünlerini ilave yağ eklemeden kendi yağı ile pişirin. Sebze yemekleri için ise 1 kg sebze yemeğine 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklememiz yeterli olacaktır.
- Yaz tatlısı dondurma
Serinlemek için tatlı tercihinizi dondurmadan yana kullanabilirsiniz. Yüksek kalorili ve çikolatalı dondurmalar yerine tercihinizi sütlü dondurmalardan yana kullanın. Haftada 1-2 kez 2 top sade sütlü dondurmaya beslenmenizde yer verebilirsiniz. Evde mevsim meyveleri ile kendi dondurmanızı yapmanız da mümkün. Bunun için meyveleri buzlukta dondurup daha sonra rondodan geçirmeniz yeterli olacaktır.
- Zehirlenme riski!
Sıcaklıkların artması ile birlikte yaz aylarında gıda zehirlenmesi riski ile karşı karşıya kalırız. Bunun için mümkün olduğunca açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının. İçerisinde çiğ yumurta bulunan mayonez, krema gibi besinleri tüketmeyin. Dışarıda tavuk,et,balık gibi kolay bozulabilen besinlerin tüketimini minimuma indirin. Bu besinleri evde uygun koşullarda saklamaya ve pişirmeye özen gösterin.
Serinlemek İçin Ev Yapımı Şekersiz Limonata Tarifi
Malzemeler;1 adet portakal,1 adet limon, bone, tülbent veya süzgeç
Hazırlanışı; Limon ve portakalları doğrayıp kabukları ile birlikte buzluğa atıyoruz. Buzluktan çıkardıktan sonra kabukları ile birlikte rondodan geçiriyoruz. Rondomuzu çok yormamak adına dinlendirerek bu işlemi yapıyoruz. İçerisine 1 su bardağı su ilave edip işleme devam ediyoruz. Sıra geldi süzme işlemine. Bone, temiz bir tülbent veya süzgeç kullanabilirsiniz. Karışımı boneye alıp üzerine 5-6 bardak su ilave ederek süzülmeye bırakıyoruz. Kıvamına göre su miktarını arttırabilirsiniz. Artık limonatamız hazır. Eğer tatlandırmak isterseniz biraz bal ilave edebilirsiniz. Portakalınız yoksa sadece 2-3 adet limon ile de deneyebilirsiniz.Son olarak nane ile servis edip ferah ferah içebilirsiniz.
Şimdiden hepinize afiyet olsun
Sağlıkla kalın, hoşçakalın..
Diyetisyen Betül ANAMAS
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/