Geçtiğimiz günler içinde ataları Akhisar’da yaşamış ünlü bir gazeteci 3 saatliğine konuğum oldu. Büroma buluşuncaya kadar hükümet konağı önünde biraz oturmuş, şehit teğmen Tahir Ün Caddesinde İş Bankasına kadar yürümüş. 1960-1970 yılları arasında Akhisar’daki atalarının yanında kısada olsa tatiller geçirdiğini anlatan gazeteci dostum, Akhisar hakkında son 25 sene hakkında bilgiler aldıktan sonra, “şimdi seni karamsarlığa düşürmemek için İstanbul’a dönünce sana kısa zamanda tespitlerimi ve özellikle bu cadde ile görüşlerimi aktaracağım. Her Akhisarlının gördüğü ve bildiği şeyler ama yine de sana yazacağım” dedi.
Dostum gazetecinin, bana yolladığı iletiyi, bir kaç ağır eleştiri olan cümlelere çıkararak köşe yazıma aktararak Akhisarlıların okumasını istedim.
“Bildiğim kadarı ile kurtuluş savaşından sonra, Akhisar’ın ilk şehidi Kore’de şehit olan Teğmen Tahir Ün. Akhisar’ın bir zamanlar ulu çınar ağaçları ile adeta bir tarih olan caddesine onun adı verilmiş. Yerinde bir karar. Fakat hemen şunu belirteyim, seni beklerken 30 dakika içinde bu caddeyi baştan aşağı gezdim. İlk aklıma gelen “Şehit Teğmen Tahir Ün’ün kemikleri sızlıyordur” oldu. Hükümet Konağının önündeki park gibi yerde gördüğüm manzara karşısında şaşırdım. Yerlerde küflü ekmekler, yemek artıkları, güvercin pislikleri, çimler yok olmuş, çamur içinde su birikintileri. Acaba Kaymakam makamına çıkarken burasını görmüyor mu? Hükümet Konağına İş Bankası istikametinde 25-30 metre mesafedeki adeta çöplük olmuş, içinde köpeklerin oynadığı, çöküntüler olmuş boş bir arsa. Boş arsanın köşe tarafında yeşillik ve adeta ağaç şekline dönmüş iki fidan. Demek ki aylardır burası ile kimse ilgilenmemiş. (Çektiğim 4 kare resmide yolluyorum) kırmızı kaldırım taşları yarı yarıya yok olmuş. Çöp kutları pislik içinde. Yol boyu çeşitli, bazıları kurumaya yüz tutmuş değişik gelişi güzel budanmış ağaçlar. Boyları uzamamış palmiyeler. İnsanlar sürtünerek geçiyor. dar olan cadde de çift sıra park etmiş arabalar. İş Bankası önündeki, adını unutamadığım şadırvanı görünce bu kadar olmaz dedim kendi kendime. Bu kadar mı bakımsız olur adeta simge olmuş şadırvan. İyi ki seninle buluştuk. Diğer 2 paralel caddeyi de gezmedim. Akhisar deyince yıllar önce, tütün, şimdi özellikle son yıllardaki sofralık zeytini akıllara geliyor. Tabi ki Akhisar Belediyespor’un Süper Ligdeki başarısı Akhisar’ı tüm Türkiye’mize tanıttı. Gönlüm; şehircilik açısından da, şehrin ortasından geçen devlet karayolu ile özellikle bankaların bulunduğu Şehit Teğmen Tahin Ün Caddesi ile diğer iki caddenin de, kısa işlerini görmek isteyen transit geçenler, “Akhisar çok güzel bir yer. Caddeleri pırıl pırıl. İnsanları yardımsever.” demelerini istiyor. Duygusal bağım olan Akhisar’ın örnek, çağdaş, modern bir şehir olması beni çok mutlu edecektir.”
Gazeteci dostuma özellikle Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi ile ilgili satırlarına hak veriyorum. Karşı yazdığım mesajda, ve yolladığım resimlerde Akhisar’ın özellikle yeni yerleşim yerlerindeki modern binaları ve yapılan çalışmalar hakkında, ve Şehit Teğmen Tahin Ün Caddesi ile belediyenin bir proje çalışması olduğunu belirttim.
Haldun Akyüz