Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara erken yaşta kazandırılması gereken en önemli alışkanlıklardan biridir. Erken yaşta sağlıklı beslenme ile tanışıp bunu sürdürebilen çocuklar ileride pek çok hastalıktan korunan sağlıklı bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çocukların Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu dönemdeki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Bunun için ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli miktarda ve çeşitli bir şekilde beslenerek karşılamalıdır. Çocuklarımız 4 besin grubunda bulunan besinleri yeterli ve çeşitli miktarda tüketmelidir.
Süt ve süt ürünleri grubu: Süt, yoğurt, kefir gibi besinler bu grupta yer alır. Bu gruptaki besinler protein, kalsiyum,çinko, fosfor , b vitaminleri açısından zengindir.Özellikle kefir ve yoğurt probiyotik içerisi açısından zengindir. Süt ve süt ürünleri grubundan günde 2-3 porsiyon kadar tüketilmelidir.
Et ve et ürünleri grubu: yumurta , kurubaklagiller ve yağlı tohumlar: Bu gruptaki besinler protein, demir, çinko, b12 vit açısından zengindir. Özellikle yumurta en kaliteli protein kaynağıdır. Et ürünleri grubundan günde 1-2 porsiyon kadar tüketilmelidir.
Tahıl grubu:ekmek, yulaf,pirinç, bulgur vb besinler bu grupta yer almaktadır.Günlük karbonhidrat ihtiyacımızın büyük çoğunluğu bu gruptan karşılanmaktadır. Günde 6-7 porsiyon tüketilmelidir.
Sebze ve meyveler grubu: Günde 3-4 porsiyon kadar tüketilmelidir. Çeşitlilik ne kadar fazla olursa alınan vitamin ve mineral çeşidi de artacaktır.
Çocukların gün boyu zihinsel ve fiziksel performansının en üst düzeyde tutulması düzenli ana ve ara öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Çocuklar günde en az 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmelidir.
Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Çocuklara her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yapılan çalışmalarda güne kahvaltı ile başlayan çocukların akademik başarısının daha yüksek olduğu ve derslerine daha iyi odaklandıkları görülmektedir.
Çocuklar genelde gün içerisinde hazır meyve suları, cips, çikolata gibi besinleri tüketmektedir. Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ içeren bu tarz ürünlerin fazla tüketimi çocukta iştahsızlık, diş çürümesi, dikkat dağınıklığı, erken yaşta obezite gibi pek çok sağlık sorununa sebep olmaktadır. Bu tarz ürünlerin tüketimi mümkün olduğunda azaltılmalı , bunlar yerine ara öğünde daha sağlıklı seçenekler tercih edilmelidir.
Çocukların ara öğünlerine süt, ayran kefir , taze meyve; ceviz fındık , badem vb yağlı tohumlar tercih edilebilir.
Çocuklara sevmediği besinler konusunda ısrar edilmemeli aynı besin grubunda bulunan farklı besinlere yönelinmelidir. Zararlı besinler çocuklara ödül ve ceza olarak sunulmamalıdır. Ebeveynleri çocuklara sağlıklı beslenme konusunda örnek olmalı ve bu bilinci cocuklarına da aşılamalıdır.
Sağlıkla kalın, hoşça kalın..
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/