Migren çoğunlukla ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına sebep olan nörolojik bir hastalıktır.Dünyada 240 milyon bireyi etkilemekte olan migrenin ülkemizde prevelansı %16,4 olarak bilinmektedir. Multifaktöriyel bir hastalık olan migren genetik duyarlılığı olan bireylerde tetikleyici faktörlerle baş ağrısı atakları olarak ortaya çıkmaktadır. Stres düzeyinde, uyku düzeninde ve hormon düzeylerindeki değişiklikler, hava ve basınç değişiklikleri, bazı gıdaların alımı, açlık, alkol veya ilaç kullanımı migren ataklarını tetikleyebilir.
 
Migren ve Açlık
 
Migren tetikleyicileri arasında öğün atlama ya da açlık yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır. Açlıkla birlikte kan şekerinin normalin altına düşmesi hipoglisemi olarak adlandırılmaktadır ve bu durum baş ağrısını tetikler.Ayrıca bir öğünde tek başına şeker ve şekerli besinlerin tüketiminden sonra da aynı durum gözlemlenir.
 
Migrenli bireylerin migrenin sıklığını ve şiddetini azaltmak için günde en az 3 öğün beslenmesi ve bu öğünlerde tahıl, sebze, kurubaklagil gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketmeleri gerekir. Ara öğün alışkanlığı kazanmak da migren kontrolünde büyük önem taşır. Ara öğünlerde düşük glisemik indeksli meyveler yeşil elma vb gibi, bireyin migrenini tetiklemiyorsa kuruyemiş, yoğurt tüketilebilir.
 
 Migren Ve Besinsel Tetikleyiciler
 
Migren tetikleyicisi olarak belirtilen çevresel ve bireysel faktörler içerisinde beslenme düzeni de önemli bir yer tutmaktadır. Besinlerin neden olduğu baş ağrıları besinlerin içerisinde doğal olarak  bulunan bazı bileşenlerden kaynaklanabileceği gibi besinlere sonradan eklenen monosodyum glutamat, aspartam, nitrat gibi maddeler kaynaklıda olabilir.
 
Migreni tetikleyen besinler arasında;
  • Çikolata (bitter çikolata)
  • Alkol (şarap.bira)
  • Peynir (yıllanmış peynir)
  • Turunçgiller
  • Muz
  • Çay,kahve
  • Kurutulmuş fermente et ürünleri(salam,sosis,sucuk)
  • Paketli ürünler,diyet ürünleri
  • Cips, hamburger, pizza
  • Et ve tavuk suyu tabletleri
sayılabilir. Ancak her besin her bireyde aynı etkiyi yaratmamaktadır. Bunun için beslenme günlüğü tutulmalı ve atak zamanlarında tüketilen besinler dikkate alınarak bu besinlerin tüketimi diyette sınırlandırılmalıdır.
 
Beslenme ile migren tam anlamıyla tedavi edilmesede atakları kontrol altına alabilmek açısından migren hastalarına büyük kolaylık sağlar.Beslenmenizde yapacağınız birkaç küçük dokunuşla sizde migren ataklarınızın önüne geçebilirsiniz.
 
Sağlıkla kalın, hoşçakalın..
 
Diyetisyen Betül ANAMAS
 
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/