Yemek yeme hızınızın kilo yönetimi ve sağlık durumunda önemli bir etken olduğunu biliyor musunuz? Hızlı yemek yeme alışkanlığı obezite, sindirim problemleri, bağırsak hastalıkları gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.

Sindirimin bir kısmı ağızda başlamaktadır. Hızlı besin tüketimi olan bireyler besinleri tam çiğnemeden yuttukları için ağızdaki sindirim tamamlanmadan besinler mideye ulaşır. Bu durum şişkinlik, hazımsızlık, mide ağrısı gibi sebeplere yol açabilmektedir.

Hızlı bir şekilde yapılan öğünlerde tokluk sinyalleri beyine ulaşana kadar fazladan besin alımına devam edilmektedir. Bu durum doyduğunuz halde daha fazla yemek yediğiniz anlamına gelir. Ancak yavaş yeme alışkanlığı kazanarak daha az besinle daha fazla tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

     Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanmanız pek çok sindirim problemlerinin önüne geçmenizi sağlar. Aynı zamanda daha kolay porsiyon kontrolü yapabilmeniz sayesinde kilo problemlerinizi çözmenize de yardımcı olur.

Öğün süresini uzatmanın püf noktaları;

    Besinlerinizi küçük parçalara bölün. Örneğin bir elmayı bütün olarak yediğiniz süre ile dilimleyerek yediğiniz süre arasında fark olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda büyük parçaların sindirimi de zorlaşmaktadır. Besinleri küçük parçalarda tüketmek yeme sürenizi uzatacağı gibi sindirim problemlerinizin de önüne geçecektir.

    Besinleri çiğneme sürenizi uzatın. Gerekirse çiğnerken içinizden 10 a kadar sayın. Bir süre sonra bunun alışkanlık haline geldiğini ve daha uzun süre çiğnediğinizi göreceksiniz. Bu sayede besinler ağızdaki sindirimini tamamlamış olup midede daha kolay sindirileceklerdir.
    Yemek yerken çatal ve bıçağınızı 2-3 lokmadan sonra masaya bırakın sonra tekrar yemeğe devam edin.
    Uzun süreli açlık sonrası oturulan sofrada yemekler normalden daha çabuk yenmektedir. Bunun için sofraya çok aç oturmayın.
    Yemek yerken başka bir iş ile (tv izlemek, gazete okumak vb) ilgilenmeyin.
    Ağzınızdaki lokmayı iyice bitirmeden çatalınıza ikinci bir lokma almayın.
    Bu önerileri yemek yeme süreniz en az 20 dakika olana kadar sürdürmeye çalışın. Bu sayede hem yemeğin keyfine vararak hem de çok daha sağlıklı bir şekilde sofradan kalkabilirsiniz. 

Sağlıkla kalın, hoşça kalın.. 

Diyetisyen Betül ANAMAS
Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı

Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/