HABER TÜRK SPOR YAZARI ATİLLA TÜRKER’İN 26 NİSAN 2018 TERİHLİ YAZISINI İZİN ALARAK TÜM GÜNÜMÜZ SPORCULARIN OKUMALARI DİLEĞİYLE AŞAĞIYA AKTARIYORUM.
Haldun AKYÜZ
Orkide ve bataklık!
Yıl 1982… Ocak ayının 15’i… Konya 1. Amatör kümede kader maçı oynanıyor. Derbentspor ile Çumraspor arasında…Yenilen takım küme düşecek.
Maçın 41.dakikası… Derbentspor kalesi önünde bir karambol oluyor. Bayram vuruyor, kaleci İsmet dokunuyor. Top çizgi üstünde dolanıyor. Eller havaya kalkıyor. Çumraspor’lu futbocular “Goooll” diye bağırıyor. Derbentspor’lu futbolcular “Top çizgiyi geçmedi” diye haykırıyor. Saha karışıyor. Hakemin etraf sarılıyor. Hakem Sabri Demir “Ben görmedim” diyor. Herkes birbirine bakıyor. Hakem formülü buluyor:
-“Kaleci İsmet’e soralım… O bize doğruyu söyler”
Hakem soruyor:
-“İsmet gol mü, değil mi?”
İsmet tereddütsüz cevaplıyor:
-“Hocam, çizgiyi geçti, kurtaramadım”
Demir gol kararı veriyor.
Devre oluyor… Derbentsporlu futbolcular “Yaktın bizi” diye İsmet’in etrafını sarıyor. Kulüp başkanı Erol Kişnici “Önemli olan dürüstlüktür. İsmet’i kutluyorum” diyor.
Karşılaşma 1-0 sona eriyor. Derbentspor küme düşüyor.
*****
Konya İl Spor Müdürü Bahtiyar Demir bu olayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ne (TMOK) bildiriyor. Komite, İsmet Karababa’yı ödüllendiriyor. Ayrıca UNESCO’ya bir yazı gönderiliyor. UNESCO da gereğini yapıyor. Modern olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Cobertin adına ilk kez düzenlenen Fair-Play Ödülü İsmet Karababa’ya veriliyor. Dünyadaki 163 ülkenin adayları arasından sıyrılan Karababa, bu ödülü kazanan ilk insan olmanın onuru ile tarihe geçiyor. Karababa ödülünü Paris’te alıyor.
Ve ardından… Karababa futbolculuğu bırakıyor. Zeki,çevik ve ahlaklı sporcular yetiştirebilmek için antrenörlüğe başlıyor. Konyaspor alt yapısında çalışıyor. Milli takımlara çok sayıda oyuncu kazandırıyor. Görev yaptığı 5 yıl içinde Konyaspor genç takımı 4 kez şampiyon oluyor. Daha da önemlisi, Konyaspor genç takımı aralıksız 84 maçta hiç kırmızı kart görmüyor. TMOK, bu pırıl pırıl gençleri “ülkemizin örnek takımı” ilan ediyor. Ve ardından yine UNESCO devreye giriyor. UNESCO da “Dünyada örnek takım seçiyor.” Paris’te düzenlenen muhteşem ödül töreninde İsmet Karababa’nın adı anons ediliyor. “Dünyanın en centilmen futbolcusu, dünyanın örnek takımını yarattı deniliyor. Salonda bulunan herkes ayağa kalkıyor, Karababa alkışlar arasında bu şahane ödülü alıyor.
****
Bu ödülden 2 yıl sonra… Karababa’nın Konyaspor’daki görevine son veriliyor. Hiçbir gerekçe gösterilmiyor. Normal şartlar altında heykeli dikilmesi gerekirken… Konya’daki bazı cambazların uğraşı sonucu işini kaybediyor.
Fakat şu var. Konyaspor kulübünün kadir kıymet bilmez malum yöneticilerine karşın, Konya’daki antrenörler gerekli duyarlılığı gösteriyor. İsmet Karababa’yı Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin Konya şubesi başkanlığına seçiyor. Halen de bu koltukta büyük bir onurla oturuyor.
****
Hani, demem o ki… Ülkemizde bir zamanlar böyle futbolcular da vardı… Ve tabii “Önemli olan doğruluktur, dürüstlüktür” diyen kulüp başkanları vardı.
Atilla TÜRKER