Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günlük kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın(1 çay kaşığı) altında olmasını önermektedir. Bu değere yemeklere sonradan eklenen tuz ile birlikte, besinlerin içerisinde bulunan tuz (sodyum) miktarı da dahildir. Ülkemizde günlük kişi başı tuz tüketimi ise istenen maksimum değerin neredeyse 3 katı kadardır.
Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon riskini arttırmakta bu durum da kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına sebep olmaktadır. Yüksek tuz tüketimi obezite, kronik böbrek rahatsızlığı ve mide sorunlarına da yol açabilmektedir. Bu tür hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için günlük tüketilen tuz miktarı önerilen sınırlar içerisinde tutulmalıdır.
Günlük Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları;
Yemek hazırlama, pişirme aşamasında tuz yerine yemekler baharat,soğan,sarımsak eklenerek tatlandırılmalıdır.
Yemeğin tadına bakılmadan tuz eklenmemelidir.
Yemek masasından tuzluk kaldırılmalıdır.
Ambalajlı besinlerin etiketi okunmalı; etiketinde mono sodyum glutamat, sodyum nitrat,sodyum bikarbonat, sodyum sitrat vb bileşiklerin yer aldığı besinlerin tuz/sodyum içerdiği unutulmamalıdır.
Yüksek miktarda tuz içeren hazır soslar (ketçap,barbekü,hazır çorba, makarna sosları vb) , tuzlanmış kuruyemişler, atıştırmalık paketli ürünler (cips, bisküvi, kraker vb), salam, sucuk,sosis gibi besinler kontrollü tüketilmelidir.
Salça, turşu,yaprak salamura vb ürünlerin hazırlama aşamasında aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
Dışarıda yenen fast food ürünler evde yapılan yemeklere göre daha fazla tuz içermektedir. Bunun için fast food tüketimi azaltılmalı ve ev yemekleri tercih edilmelidir.
Sizde sağlığınız için bir adım atın ve tuz tüketiminizi azaltmaya bugünden başlayın. Unutmayın sağlık ertelemeye gelmez.
Sağlıkla kalın, hoşça kalın..
Diyetisyen Betül ANAMAS SÜLEN
Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/