Dünyanın iklimi zaman içerisinde devamlı olarak değişmektedir ancak bu değişim gün geçtikçe iyiden ziyade hızlı bir şekilde kötüye doğru ilerlemektedir. İklim değişikliğinin belirgin bir etkisi olarak tarımsal üretim düşmekte ve nüfusun artmasıyla birlikte artan gıda talebini karşılamada yetersiz kalmaktadır. Bu durum ileride insanlığı açlık, yetersiz beslenme gibi sorunların bekleyeceğinin habercisidir.
Gıda krizinin yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesinde her birey sorumluluk sahibidir. İhtiyaçtan fazla ürün alımı, alınan ürünlerin bitirilemeden bozulması,uygun koşullarda saklanmaması, mutfak atıklarının fazla olması gıda israfına sebep olmaktadır. Her birey kendi mutfağından başlayarak gıda israfının önüne geçebilir.
Mutfakta Gıda İsrafını Önleme Yöntemleri;
❖ Haftalık menü planlamak ve bu menüye göre alışveriş listesi hazırlamak gereğinden fazla besin alımının önüne geçecektir. Bu sayede alınan besinler bozulmadan kolayca tüketebiliriz.
❖ Yemekleri küçük porsiyonlarda servis ederek tabakta yemek artıkları kalmasını önleyebiliriz. Yine de artan besin olursa çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına vererek gıda israfını önleyebilirizç
❖ Artan yemekleri atmak yerine buzluğa kaldırabiliriz veya ertesi gün tüketmek için saklayabiliriz.
❖ Buzdolabında ‘İlk giren ilk çıkar yöntemi’ ni benimseyerek önce alınan besinlerin tüketilmesine öncelik verip son kullanma tarihi geçmeden bitirebiliriz.
❖ Bayatlayan ekmekleri atmak yerine galeta unu haline getirebilir veya çorba, köfte gibi besinlerin içerisinde kullanabilir, farklı tariflerle değerlendirebiliriz.
❖ Bozulmaya yakın meyveleri atmak yerine,reçel,meyve suyu olarak değerlendirebilir, daha sonra kullanmak üzere derin dondurucuya kaldırabiliriz.
❖ Haşladığımız tavuk ve et sularını çorba ve pilav yapımında kullanabiliriz.
❖ Yeşilliklerin çabuk bozulmasını önlemek için uygun koşullarda buzdolabında kuru bir şekilde saklayabiliriz.
❖ Buzdolabının sıcaklığını doğru aralıkta tutup besinlerimizi daha uzun süre saklayabiliriz.
❖ Meyve, sebze , et ürünlerini buzdolabının doğru raflarında saklamalıyız.
❖ Son tüketim tarihi geçmeden besinleri tüketmeli ve sık sık kilerimizi kontrol etmeliyiz.Tavsiye edilen tüketim tarihi olan besinler bu tarih geçtikten sonra da tüketilebilir bunun için TETT geçen besinleri hemen atmamalıyız.
Dikkat edeceğimiz bu noktalar sayesinde gıda israfını önleyerek hem kendi sağlığımızı hem de geleceğimizi koruyabiliriz. Unutmayın yaşayacağımız başka bir dünya yok.
Sağlıkla kalın, hoşça kalın..
Diyetisyen Betül ANAMAS SÜLEN
Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/