YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından hem öğrencileri hem de velileri tatlı bir telaş sardı. ‘Meslek Seçimi’.Bu yazımda diyetisyenlik mesleğini tercih etmek isteyen öğrencilerimiz için meslek hakkında bilgiler vermek istiyorum.
- Diyetisyen kimlere denir?
Diyetisyen üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik eğitim- öğretim programını tamamlayarak "Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması" ile "Diyetisyen" unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.
- Diyetisyenler ne iş yapar?
Diyetisyenler; büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenme plan ve programı düzenler. Hastalıklara uygun beslenme tedavisi düzenler. Sağlıklı beslenme konusunda eğitim ve seminerler verir. Anne, çocuk,hamile,gebe, emzikli ve yaşlılar gibi özel gruplar için uygun beslenme tedavisi düzenler. Toplu besleme yapılan kurum ve kuruluşlarda menü planlar, uygulanan menüleri denetler. Çalışanlara hizmet içi eğitim verir. Mutfak denetimi yapar. Sporcular için beslenme programı düzenler.
- Beslenme ve diyetetik programlarında hangi dersler yer alır?
Diyetisyenlik genellikle biyoloji ve kimya ağırlıklı dersleri içeren bir bölümdür. Genellikle üniversitelerde alınan dersler; Genel kimya, anatomi, fizyoloji, psikolojiye giriş, genel mikrobiyoloji, organik kimya, beslenme biyokimyası, hastalıklarda beslenme tedavisi, anne çocuk beslenmesi, toplum beslenmesi, sporcu beslenmesidir. Bunun yanında birçok seçmeli derslerde yer almaktadır. Aynı zamanda diyetisyen adayları hastalıkta beslenme, çocuk hastalıklarında beslenme ve halk sağlığı stajı yapmaktadır.
- Diyetisyenlerde olması gereken özellikler nelerdir?
Diyetisyenlerde bulunması gereken en önemli kişisel özellik iletişim becerisi ve ikna yeteneğidir. Diyetisyen karşısındaki bireyi anlamalı, güven sağlamalı ve düzenlediği programı uygulamak için karşısındaki bireyi ikna edebilmelidir. Bunun yanında araştırıcı, üretici, hoşgörülü olmak diyetisyenlerde aranılan özellikler arasında yer alır.
- Diyetisyenler nerelerde çalışabilir?
Diyetisyenler özel hastaneler ve devlet hastaneleri, tıp merkezleri, spor salonları , güzellik merkezleri,toplu beslenme yapılan huzurevi, otel,yemekhane gibi birçok kuruluşta çalışabilir veya kendi özel kliniklerini açabilirler.
Her meslekte olduğu gibi diyetisyenlikte de en önemli kural işini sevebilmektir. Tüm öğrenci arkadaşlarıma mutlu olabilecekleri ve severek yapabilecekleri bir işte çalışabilmelerini diliyorum.
Sağlıkla kalın, hoşçakalın..
Diyetisyen Betül ANAMAS
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/