Demir; besinlerde hayvansal (hem) ve bitkisel (hem- olmayan) olmak üzere 2 formda bulunur. Hayvansal kaynaklı besinlerdeki demirin emilimi bitkisel kaynaklı besinlere oranla daha fazladır.
Demir içeriği en fazla olan besinler arasında ; kırmızı et, beyaz et sayılabilir. Kırmızı etin demir içeriği beyaz ete oranla daha yüksektir. Yumurta ,üzüm, pekmez, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve susam da demirin iyi kaynakları arasında yer alır.
Demir içeriği kadar besinlerin demir emilim oranları da önemlidir. Bitkisel yiyecekleri hayvansal besinler ile birlikte pişirmek yemeğin demir emilimini arttıracaktır. Aynı zamanda C vitamini de demir emilimini arttırmada etkilidir. Demir emilimini arttırmak için et ve sebze yemeklerinin üzerine 1-2 damla limon suyu sıkılabilir veya yemeklerin yanında maydanoz, biber gibi c vitamini yüksek besinler tüketilebilir.
Yemekle birlikte içilen çay, kahve ve asitli içecekler demirin emilimini olumsuz etkiler. Bunun için yemeklerden 45-60 dakika sonra içilmesine özen gösterilmelidir. Çayın limon sıkılarak içilmesi de olumsuz etkisini engeller.
Demir eksikliği anemisi
- Yorgunluk
- Nefes darlığı
- Pika (yiyecek dışındaki toprak buz vb besinleri yeme isteği )
- Uykusuzluk
- Bulanık görme
- Baş dönmesi
- Tırnakların incelmesi
- Dikkat dağınıklığı gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
Sağlıkla kalın, hoşçakalın..
Diyetisyen Betül ANAMAS
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/