Geçtiğimiz ay, MASKİ Genel Müdürlüğü basına “VATANDAŞIMIZA HİZMET ETMEK SUÇ MU ?” başlığı altında, “Akıllı Su Sayaçları” nın 10 ayrı madde ile vatandaşlara yararı olacağı belirtilen bir açıklama gönderdi.
Alınan ve uygulamaya konan karar için acaba vatandaşlarla ve aboneler ile bire bir görüşme, bir anket çalışması yapıldı mı ? 17 ilçedeki Büyükşehir Koordinatörlüklerinde eğitimli ve konu hakkın da yeterli çalışanlar bulunuyor mu ? Eski belde ve köyler mahalle olduğu da düşünüldüğünde abonelerin akıllı sayaçlar için kullanılan kartlarını tekrar ücret ödeyerek doldurmaları için ne kadar zaman harcayacakları ve ne kadar yol kat edecekleri hiç mi düşünülmedi ? Vatandaşlarımızın, ekonomik, kültürel ve sosyal durumları göz önüne hiç alınmadan mı bu uygulama başlatıldı ?
Sayın Maski yetkilileri konu hakkında sizlere başımdan geçen durumu anlatmak istiyorum. (Yazıyı yazmam da büyük etken oldu.) Tabii ki zaman zaman sular, arızalar ve yeteneksiz işçiler tarafından patlatılan su borular nedeniyle kesiliyor. Bir cumartesi günü 5 katlı asansörü olmayan bir apartmanın en üst katında oturan yaşı 70’i geçmiş, yalnız yaşayan bir hanımefendi, elindeki kartla bodrum katındaki su sayaçlarına ayaklarından rahatsızlığı nedeniyle oflaya puflaya inerek sayaca uygulama yaparak suyunun akmasını sağlamak istedi. Tekrar 6. Kattaki dairesine çıkarak suların akmadığını görerek, komşularından durumu öğrenmeye baş vurdu. Tüm apartmanda ve mahallede suların kesik olduğunu öğrenince, eğitimli, çağdaş hanımefendiden uygun olmayan kelimeler döküldü ağzından.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve MASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri, uygulamaya koyduğunuz Akıllı Sayaç uygulamasının her geçen gün aboneleri çok daha zor durumlara düşüreceğini bilmenizi isterim. Yapılan yatırımlar takdirle karşılanırken, yıllardır vatandaşların alıştığı uygulamaların alt yapıları hazırlanmadan uygulamaya konması, vatandaşları zor durumlara düşüreceğinin de göz ardı edilmemesi gerekir. Akhisar gibi İlçe merkezlerinin geniş bir toprak parçası üzerinde olduğunu, özellikle varoşlarda ki vatandaşların, sıcakta veya soğukta kartlarına uygulama yapmak için en az yarım günlerini yollarda ve sırada geçirdiklerini de unutmayın.
Bilindiği gibi, Akıllı su sayacı kullanmayan abonelere verilen faturalar da, kullanılan su karşılığı olan tutara % 50 si kadar Çevre Temizlik, Atık Su ve KDV ilave ediliyor. Vatandaşın çevre temizliğini (çöp) ilçe Belediyeleri üstleniyor. Su faturaları ile alınan Çevre Temizlik parası Büyükşehir’e gidiyor. Önemli olan vatandaşların kurumlara güvenlerinin sağlanmasıdır. Cebinden çıkan paraların nerelere harcandığını bilmeleri, demokrasilerde mutlaka haklarıdır.
Haldun AKYÜZ