TEMA Vakfı, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası iş birliğinde yürütülen zeytinlik alanlarda örtü bitkisi yetiştiriciliği ve yeşil gübreleme çalışmaları kapsamında Kadıdağı Mahallesi’nde çiftçi eğitim toplantısı düzenledi. Toprağın organik madde oranının doğal yollarla artırılması konusuna odaklanan eğitime 45 üretici katıldı.

Toprak Verimliliğini Artırmaya Yönelik Uygulamalar

2021 yılında hayata geçirilen proje kapsamında, belirlenen 6 mahallede toplam 12 zeytin bahçesinde yeşil gübreleme uygulaması gerçekleştiriliyor. Zeytin sıra aralarında baklagil yem bitkileri yetiştiriciliği ile toprağın organik madde oranının artırılması, erozyonun önlenmesi ve kimyasal gübre kullanımının azaltılması hedefleniyor. 2024 yılı sonbaharında yapılan toprak analizlerinde, uygulama yapılan bahçelerde toprak organik madde oranının %1,08’den %1,57’ye yükseldiği tespit edildi.

Yeşil gübreleme uygulaması kapsamında, zeytin hasadı sonrası toprak mibzerle veya serpmeyle ekiliyor, ardından çiçeklenmenin %25’ine ulaştığında toprağa karıştırılıyor ya da hayvan beslenmesinde kullanılıyor.

Üreticilere Eğitim ve Arazi Kontrolleri

Proje kapsamında Zeytinliova, Dereköy, Ballıca, Hamidiye, Bekirler ve Mecidiye mahallelerinde uygulama bahçeleri ziyaret edilerek toprak örnekleri alındı. Ayrıca, Akhisar Ziraat Odası ve Ballıca, Zeytinliova, Mecidiye, Dereköy, Bekirler, Medar, Süleymanlı, Tütenli ve Kadıdağı mahallelerinde çiftçi eğitim çalışmaları düzenlendi.

Uzmanlar, kimyasal gübre kullanımının azaltılması, su tutma kapasitesinin artırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması ve karbon ayak izinin düşürülmesi açısından yeşil gübreleme yönteminin önemine dikkat çekti. Proje ile hem üreticilerin maliyetlerinin düşürülmesi hem de çevre dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.