MHP Manisa Milletvekili Adayı Ali Uçak, Manisa'nın tarım alanında çok büyük bir potansiyelinin olduğunu, bereketli Gediz Havzası'nı dev jeotermal seracılık projeleriyle tarımın merkezi haline getireceklerini söyledi. TBMM'de "Çiftçinin sesi, tarımın temsilcisi" olacağını vurgulayan Uçak, "Manisa'da katma değeri çok daha yüksek tarım ürünleri elde etmek mümkün. Büyük projelerimiz var, halkımız yetki verirse Manisa'yı 5 yılda tarımın başkenti yapacağız" dedi.
Küçük yaşlardan itibaren tarım sektörünün her alanında çalışan ve kurduğu Uçak Kardeşler firması aracılığıyla Manisa'daki tarım ihracatının artmasına büyük katkı sağlayan Ali Uçak, Cumhur İttifakı'nın Türkiye Yüzyılı sloganıyla girdiği 14 Mayıs seçimleri için MHP Manisa adayı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Tarım alanındaki uzmanlığı ve birikimiyle Manisa çiftçisine çok önemli vaatlerde bulunan Uçak, emeğinin karşılığını yeterince alamayan çiftçilerin umudu oldu. Uçak, bereketli Gediz Ovası'nın yılın dört mevsiminde en verimli şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, "Tarım sektöründe hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Benim hedefim, Manisa çiftçisinin tıpkı bir Hollanda çiftçisi gibi alın terinin hakkını sonuna kadar almasıdır. Bunun için öncelikle seracılığı geliştireceğiz. Bu konuda çok önemli projelerimiz var" dedi.
MANİSA'NIN TARIM İHRACATI KATLANACAK
40 yılı aşkın süredir tarımın her aşamasında yer aldığını, yaşanan sorunları ve çözüm yollarını çok iyi bildiğini vurgulayan Ali Uçak, "Manisa'mızda 3 milyon 300 bin dekarın üzerinde bir tarım arazisi var. Hollanda 4 milyon dekar tarım alanıyla yıllık 120 milyar dolar tarım ihracatı yapabiliyorsa, biz de Manisa olarak tarım ihracatını doğru hamlelerle 5 milyar dolara, belki birgün 50 milyar dolara çıkarabiliriz. Türkiye'nin en önemli ikinci jeotermal merkeziyiz. Tarımda jeotermal kullanıyoruz ama çok sınırlı. Biz inşallah 5 yıllık süreçte bu konudaki dev projelerimizi hayata geçirecek, jeotermal enerjinin tarımda çok daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Jeotermalle, yani çok daha ucuz maliyetle ısınan dev seraların kurulmasını, ürünlerimizin modern bir anlayışla üretilip pazarlanmasını sağlayacağız. Hedefimiz, önümüzdeki 5 yılda Manisa'yı sadece Türkiye'de değil dünyada da çok önemli tarım merkezlerinden biri yapmak" diye konuştu.
SERACILIKLA ÜZÜMÜN DEĞERİ ARTACAK
Manisa'nın çekirdeksiz üzümde tartışmasız dünya lideri olduğuna ancak örtü altı üzümcülükle üzümü yılın dört mevsimi tüm dünyaya pazarlama şansı bulunduğuna dikkat çeken Ali Uçak, "Şu anda Mayıs ayından itibaren üzüm hasadına başlayabiliyoruz. Bunu neden yılın dört mevsimi yaparak katma değeri çok daha yüksek ürünler elde etmeyelim. Sera altı üzümcülük konusunda çok ciddi bir potansiyelimiz var. Manisalı üzüm üreticilerimizin çok daha fazla kazanç elde etmesini sağlayan projelerimiz hazır. İnşallah milletvekili seçildiğimiz günden itibaren, hükümetimizin de desteğiyle Manisa çiftçisini ihya edecek çalışmalara başlayacağız" şeklinde konuştu.
KIRSALDAKİ İLÇELER DE KALKINACAK
Manisa'nın üzüm ve zeytinin yanı sıra farklı ürünlerde de söz sahibi olması gerektiğini ve bunun da seracılığın gelişmesiyle mümkün olduğunu kaydeden MHP Manisa Milletvekili Adayı Ali Uçak, "Gediz Ovası'nın dışında, biraz daha kırsalda kalan ilçelerimiz de var. Seracılığı buralarda da yaygınlaştırarak katma değeri yüksek ürünlerin her mevsim bu bölgelerde de yetiştirilmesi mümkün. Böylelikle bu ilçelerimiz de modern tarımla hızlı bir şekilde kalkınacaktır. Jeopolitik konumumuz, bereketli topraklarımız ve jeotermal ısı varlığımızla düşük maliyetli seracılık yapmak ve bu şekilde tarım sektöründen çok daha fazla gelir elde etmek mümkün. Eğer milletvekili seçilirsek ve projelerimizi hayata geçirirsek, çok kısa sürede tarım ihracatında da ciddi artış yaşanacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.
MARKALAŞMAYI VE PAZARLAMAYI BAŞARACAĞIZ
Tarıma dayalı sanayide de katma değeri yüksek üretim yapılması gerektiğine işaret eden Ali Uçak, “Üretimin her aşamasında modern teknoloji ve kaliteden ödün vermememiz gerekiyor. Sanayide işlenen ürünlerin katma değeri; soğuk zincir kurallarına uyulması, markalaşma ve doğru pazarlama yöntemleriyle çok daha yüksek noktalara taşınabiliyor. Örneğin zeytinyağında Avrupalı üretici bizim üreticimizden daha fazla kazanıyor. Çünkü markalaşma ve pazarlama konusunda henüz istenen noktada değiliz. İnşallah bu konularda da, Manisa özeline ve ülke geneline ilişkin projelerimizi hayata geçireceğiz ve önemli mesafeler kat edeceğiz” dedi.
MANİSALI ÜRETİCİ İÇİN YOLA ÇIKTIM
Manisa'nın evladı olduğunu vurgulayan ve 40 yıllık çiftçilik deneyimiyle Manisalı üreticinin kaderini değiştirmek için yola çıktığını anlatan Ali Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Manisa'ya ve toprağa sevdalı bir insanım. Tüm diğer işlerimi bir kenara bırakıp, Manisalı çiftçi kardeşimin alın terinin karşılığını alabilmesi için bu yola çıktım. Manisa'nın ekonomisi büyük oranda tarıma bağlı. Çiftçi zenginleşirse Manisa zenginleşir. Allah'ın izniyle 5 yıl sonra Manisa tarımdan çok daha fazla kazanan, çok daha zengin bir memleket olacak. Beni Manisalılar çok iyi tanır ve bana bilirler. Siyasi tercihleri ne olursa olsun, her kardeşimden özellikle tarım alanındaki projelerimizi hayata geçirmek ve Manisalının emeğinin karşılığını almak için bu seçimlerde desteklerini bekliyorum."