Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
2024 sonunda tamamlanacak
Kavun diyarı Manisa Kırkağaç’a bereket geliyor. Tamamlandığında 4 bin 940 dekar araziye can suyu verecek Çobanlar Barajı’nda yeni yıla birlikte su tutulacak;proje 2024 yılı sonunda vatandaşın hizmetine sunulacak. Bölge üreticisi 2023 yılı rakamlarıyla yılda ortalama24 milyon 700 lira ek gelire kavuşacak.
Çobanlar Barajı’nda su tutuluyor
İnşaatta % 65 fiziki gerçekleşme oranına ulaştıklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “ Kırkağaç, Bakırçay Havzası’nın en verimli bölgelerinden biri. İlçeyi, bölge ve ülke tarımında hak ettiği yere taşımak hedefiyle başlattığımız Çobanlar Barajı inşaatında şu ana kadar kret ve vana odası ulaşım yolu, sıyırma kazıları, enjeksiyon imalatları, derivasyon kondivisi ve gövde dolgusu ile dolusavak kazısını tamamladık. Su alma yapısı, Vana Odasıve dolusavak betonarme imalatlarımız ise devam ediyor. Aralık ayı içerisinde vanamızı takarak yeni yıl ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz.” dedi.
Gövde dolgusu tamamlandı
Kırkağaç Çobanlar Barajı’nda 2 milyon 600 bin m³ su depolanacağını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen barajın gövde yüksekliğinin temelden 40 metre olduğunu söyledi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta,” Çobanlar Barajı’nın gövdesi için yaklaşık 270 bin m³ dolgu yaptık ve çalışmalarımızı bitirdik. Yakında kret düzenlemesine başlayacağız. 2024 yılının ilk ayları ile birlikte barajdaki imalatlarımızı tamamlayarak, 2024 yılında sulama şebekesi inşaatına ağırlık vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Üreticiye yılda 24 milyom 700 bin lira ek gelir
Kırkağaç Çobanlar Barajı’nın tamamlandığında 4 bin 940 dekar araziyi borulu basınçlı sistem ile sulayacağını kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta,“ Sulama şebekemiz sayesinde bölgedeki yeraltı sularının kullanımı azalacak. Tarlalar daha kaliteli ve daha az maliyetli su ile buluşacak. Ürün verimliliği artacak. Bölge ekonomisi kalkınacak. “Çobanlar Barajı ve Sulaması Projesi” sayesinde bölge üreticisi 2023 yılı rakamlarıyla 24 milyon 700 bin lira ek gelire kavuşacak” dedi.