23 Aralık'ta gerçekleştirilen bir anma töreniyle, Menemen Olayı'nın ve devrim şehidi Mustafa Fehmi Kubilay'ın 93. yıl dönümü hatırlandı. Tören, Halk Liseliler tarafından CHP Akhisar İlçe Teşkilatında düzenlendi ve Kubilay'ın trajik ölümünün detayları, Halk Liseliler Komisyonu İlçe Sekreteri İrem Nur Deyim tarafından anlatıldı. Menemen Olayı'nın tarihsel önemi ve olayın gelişimi hakkında detaylı bilgiler sunuldu. Etkinlikte şiir okumaları ve Dursun Uslu'nun günün anlam ve önemini vurgulayan konuşması yer aldı. Kubilay'ın anısına yapılan bu özel tören, katılımcılara tarihin bu önemli olayını hatırlattı ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
23 Aralık Mustafa Fehmi Kubilay Öğretmen için düzenlenen basın açıklaması öncesi konuşan CHP Akhisar İlçe Başkanı Hayriye Hacet, “değerli basın, değerli üyelerimiz, sevgili gençler bugün devrim şehidi Kubilay’ın katledilişinin 93. Yılı. Partimiz bünyesinde faaliyet gösteren Halk Liseliler bu programı hazırladılar. Onlara destek olan CHP Akhisar Gençlik Kolları Başkanımıza ve yönetimine ben ilçe yönetimi olarak teşekkür ediyorum. Kadın Kollarımız burada, gençlik kollarımız burada, tüm üyelerimiz burada” dedi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Halk Liseliler Komisyonu İlçe Sekreteri İrem Nur Deyim, Menemen olayının gelişimini şöyle anlattı, “Şeyh Esat’ın Manisa’da Nakşibendi tarikatını yaymakla görevlendirdiği Laz İbrahim tarafından yönlendirilen, Manisa tarafından gelen çember sakallı, sarıklı ve cüppeli dördü silahlı 6 kişi, 23 Aralık 1930'da sabah namazından sonra camiden aldıkları Yeşil Sancağı Belediye Meydanına dikerek silah zoruyla etraflarına adam toplamaya çalışırlar. "Din elden gidiyor, kâfirler şapka giymemizi zorlayarak bizi dinimizden ayırmaya çalışıyor." diye bağırarak esnafı dükkânlarını kapatmaya ve kendilerine katılmaya zorladılar.
Elebaşılar arasında, Giritli Derviş Mehmet, Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan vardı. Derviş Mehmet camide namaz kılanlara kendini "Mehdi" olarak tanıttı ve dini korumaya geldiklerini söyledi. Derviş Mehmet, "kendisinin peygamber olduğunu, şeriatı yerine getireceğini, Menemen'in 70 000 Müslüman askeri tarafından kuşatıldığını" tehditkâr bir şekilde ilan ederek halkı şeriat bayrağı altında toplanmaya çağırdı.
Arkalarında 70 bin kişilik Halife ordusu olduğunu, öğle saatlerine kadar şeriat bayrağı altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyledi. Camideki yeşil bayrağı alıp uzun bir sopaya taktılar ve Menemen şehir meydanında kazdıkları bir çukura diktiler. Bayrağın çevresinde dönmeye, tekbir getirmeye, zikretmeye ve "Şapka giyen kafirdir! Yakında yine şeriata dönülecektir." diyerek bir isyan hareketi başlatmak istediler. Kasabaya halife ordusunun geleceği iddiası halkı korkuttu.
Olaylar ilçedeki askeri birliğe duyuldu. 43.Piyade Alay komutanı, P.Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı olay yerine gönderdi.
Mustafa Fehmi Kubilay Ayaklanan bu gerici topluluğun tehlikeli hareketlerini denetim altına alabilmek amacıyla 26 kişilik müfrezesiyle olay yerine geldi. Mustafa Fehmi Kubilay askerlerin yanından ayrılarak tek başına onların arasına girip teslim olmalarını istedi. Onlardan biri ateş ederek Kubilay’ı yaraladı. Karşıdan bunu gören askerler ateş açtılar. Fakat tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardır. Derviş Mehmet "bana kurşun işlemiyor” diyerek halkı kandırmaya çalıştı.
Kubilay yaralı halde cami avlusuna sığındıysa da, Derviş Mehmet ve arkadaşları peşi sıra geldiler. Derviş Mehmet, çantasını açıp testere ağızlı bağ bıçağını çıkardı ve yaralı Asteğmen Kubilay'ın başını kesti.
Kesik başı yeşil bayrağın sopasına dikmeye çalıştılar ancak başaramadılar. Birisi ip getirdi ve Kubilay'ın başı yeşil bayrağın dikili olduğu sopaya iple bağlandı. Olay yerine toplananlar ise bu olanlar karşısında donuk, duygusuz ve seyirci kaldılar. Olay yerine yetişen Bekçi Hasan ateş edip gruptan birini yaraladı. Ancak açılan ateş sonucu o da öldü. Arkadaşının yardımına koşan Bekçi Şevki de açılan ateş sonucu öldü.
Bu aşamada alaydan askeri birlik yetişir. Komutan "Teslim olun!" diye bağırır. Ancak olay çatışmaya dönüşür ve askeri birlik ateş eder. Göstericilerden Derviş Mehmet de dahil bazıları ölürken, bazıları kaçar. Daha sonra hepsi birden yakalanır.
Tarihe "Menemen Olayı" ve "Kubilay Olayı" olarak geçmiştir. Anısına Menemen'de bir anıt yapıldı. Bursa Öğretmen Okulu'na da bir büstü kondu” dedi.
Ardından Halkçı liseliler Komisyon Başkanı Dursun Uslu günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Şiirlerin okunmasının ardından program sona erdi.