Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte iktidar tarafı en yüksek asgari ücret olduğunu söylerken muhalefet asgari ücretim alım gücünün azaldığını belirtiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumunun açıkladığı ortalama ücretlere dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ortalama ücretin AB’nin çok gerisinde kaldığını rakamlarla ortaya koydu.
Asgari ücret 8.500 lira olarak açıkladığını hatırlatan Bakırlıoğlu, yapılan artışa rağmen ortalama ücretler AB ülkeleri ile kıyaslanamayacak kadar düşük kalıyor dedi.
Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın ilk kez yayınladığı verilere göre 2021'de, AB'deki çalışanlar için yıllık ortalama tam zamanlı düzeltilmiş ortalama maaşın 33.500 Avro olduğunu açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından aylık olarak yayınlanan “Zorunlu Sigortalılar Ve Prime Esas Ortalama Günlük Kazanç” istatistiklerine göre hesapladığımızda 2021 yılında yıllık brüt ortalama kazanç 68,479 TL olduğu görülüyor.
Aylık ortalama Avro kuru üzerinden yaptığım hesaba göre ortalama brüt ücretler ise yıllık 6.666 Avro.
Bu rakam maalesef AB ortalamasının beşte biri.
2021 Ocak ayında brüt 611 Avro olan aylık ortalama ücret, Aralık ayında 400 Avroya düşmüş.
2022 Ocak ayında asgari ücretin artmasıyla birlikte aylık ortalama ücret 7.734 lira. Yani 570 Avro.
Son açıklanan 2022 Eylül ayı istatistiklerine göre ise aylık ortalama brüt ücret 10.804 TL ve 594 Avroya tekabül ediyor.
Açıklanan asgari ücrete baktığımızda durumda değişen bir şey yok aslında
AB’de ortalama ücretler neden bu kadar önemli? Mavi Kart Yönergesi , her AB Üye Devleti için ortalama brüt yıllık maaşın belirlenmesi ve yüksek vasıflı işçilere çalışma izni verilmesi için bu göstergenin kullanılmasını öngörüyor.
Bu yönerge, yüksek vasıflı işçileri AB Üye Devletlerine daha kolay geçiş imkanı ile çekmeyi amaçlamaktadır.
Bulgaristan’da Ücretler Bizimkinin İki Katı
AB üye devletleri arasında, 2021'de en yüksek ortalama düzeltilmiş tam zamanlı maaş Lüksemburg'da (72.200 Avro), ardından Danimarka (63.300 Avro) ve İrlanda'da (50.300 Avro) olarak açıklandı.
Bu arada, göstergenin en düşük değerleri Bulgaristan (10.300 Avro), Macaristan (12.600 Avro) ve Romanya'da (13.000 Avro) kaydedildi.
En Yüksek Ortalama Ücret Hava Yolu Taşımacılığında
Ülkemizde en yüksek ortalama ücret hava yolu taşımacılığı sektöründe. 2021 yılı ortalama brüt ücreti yıllık 182 bin lira, dolayısıyla 17.500 Avro oluyor.
Bu rakam bile AB ortalamasının çok çok altında.
Bu durumun nitelikli iş gücünün göçüne neden olan önemli bir gösterge olduğuna dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu, rakamların büyüklüğünden ziyade aylık ücretlerin veya asgari ücretlerin alım gücüne bakmamız gerekir, bu durumda dahi ülkemizde asgari ücretlilerin, dar gelirlilerin alım gücünün zaman içerisinde nasıl düştüğünü de görmekteyiz diyerek sözlerini tamamladı.