CHP’li Bakırlıoğlu: "Dilan-Engin Polat Olayı Buzdağının Görünen Yüzü"
CHP Manisa Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, komisyonda görüşülen Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Bakırlıoğlu, arka arkaya çıkarılan varlık barışları nedeniyle Türkiye’nin kara para cennetine dönüştüğüne dikkat çekti.
Bakırlıoğlu, “Türkiye'de çok ciddi bir şekilde kara paranın aklandığı gerçeği var. Dünyanın her yerindeki insanlara ‘Yeter ki parayı getirin, komisyonunu verin; paranız ne kadar kirli de olsa tertemiz olacak’ dedik. Stok affı yaptık ve stoklarda olmayan mallar beyan edildi. Daha sonra bu mallar faturalarla satılmış gibi gösterildi ve düşük vergilerle kara para aklandı. Dilan-Engin Polat olayları, bu buzdağının görünen yüzüdür” dedi.
"Uyuşturucu Baronlarına Türk Vatandaşlığı Verildi Mi?"
Bakırlıoğlu, kara para aklayanlara ve uyuşturucu baronlarına Türk vatandaşlığı verilip verilmediğinin tartışıldığını belirtti. “250 bin dolara ev alan insanlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi. Önce kara parayı bu ülkeye getirdiler, sonra da paranın sahipleri geldi. Bu varlık barışlarını arka arkasına getirirsek kara para ülkemize gelir demiştik ve yaşadığımız olay tam olarak bu” dedi.
"Edinilen Servetlere Nereden Geldi Diye Soramıyoruz"
Bakırlıoğlu, en büyük problemin “parayı nereden buldun” diyememek olduğunu vurguladı. “Geçtiğimiz yıllarda yapılan bataklık operasyonunda 73 sanıktan 72’si beraat etti. Milyonlarca lira, yüzlerce silah ve tapu ele geçirilmesine rağmen, bu sanıklar ‘açıklayamamaları kara para aklama suçunu oluşturmamaktadır’ denilerek beraat etti. Bu edinilen servetlere ‘nereden geldi’ sorusunu soramadığımız müddetçe bu tip olaylarla karşılaşacağız” ifadelerini kullandı.
"Neden Kod Kanun Olarak Yapılmadı?"
Bakırlıoğlu, Mali Eylem Görev Gücü’nün Türkiye’yi gri listeye aldığını hatırlatarak, “Önümüzdeki ayda yeni bir karar verecekler. Kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin alelacele yapılmasının sebebi, haziranda verilecek karar öncesinde hazırlık yapılmasıdır. Peki, bu düzenleme yeterli olacak mı? Anladığım kadarıyla olmayacak. Neden biz bunu Bankacılık Kanunu gibi, Sigortacılık Kanunu gibi kod kanun hâlinde yapmadık? Bu haliyle bile kod kanun hâline getirebiliriz ve değişiklikleri bu kanun üzerinde yapabiliriz” dedi.
"Türkiye’de 10 Milyon Müşteri Çok"
Bakırlıoğlu, teklifteki diğer sıkıntılara da değinerek, “21 milyon müşteri varmış, bunların yaklaşık 10 milyonu bakiyeli müşteri ve 7 milyar dolarlık bir pazar. Bu rakam Türkiye ölçeğinde büyük değil mi? SPK, aracı kurumları ve saklayacak olan kurumları lisanslayabilecek. Ancak bu borsalarda işlem gören varlıkları lisanslama şansımız yok mu? Bu SPK eliyle yapılabilir mi, yoksa farklı bir devlet otoritesine ihtiyaç var mı?” diye sordu.