Sazoba Mahallesi’nde düzenlenen tarla gününe; Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca birlik üyeleri, işletme sahipleri ve çiftçiler katıldı.

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Bitkisel Üretim birimindeki hububat masası ekibinin kontrolünde, çiftçi Ali Pehlivan tarafından deneme amacıyla Şeker Sorgumu ve Soya Fasulyesi ekildi. Finansman tarafını Manisa Süt Üreticileri Birliği’nin üstlendiği yeni ürün denemesinde, sürt sığırı işletmelerinin kaba yem ihtiyaçlarının çeşitlendirilmesi ve daha önemlisi yem maliyetlerin düşürülmesi hedeflendi.

Şeker Kamışı ve Sorgum bitkisinin melezi olarak geliştirilen Şeker Sorgumu’nun yaş olarak dekara verimi 8-9 tona ulaşabiliyor. Özellikle Silajlık Mısır yetiştiriciliğinde çok önemli bir sorun olan domuzlar Şeker Sorgumu’na zarar vermiyor. Tohum maliyetinin çok düşük olmasının yanında, Soya Fasulyesi ile birlikte yapılacak silaj karışımının hayvan yemi olarak protein oranının çok yüksek olması ve yaklaşık 90 gün gibi kısa bir sürede yetişen Şeker Sorgumu’nun sulama ve yetiştiricilik masraflarının Silajlık Mısıra göre daha az olması da dikkat çekiyor.

Karışımda, Şeker Sorgumu ile birlikte yer alan Soya Fasulyesi de yaklaşık 90 günde yani Şeker Sorgumu ile birlikte hasat ediliyor. Soya Fasulyesi ve Şeker Sorgumu ekimi ayrı parsellerde yapılmakta olup, Soya Fasulyesi İlçemiz iklim koşullarına göre birinci ürün olarak, Nisan ayı sonunda, ikinci ürün olarak ise Haziran ayı sonunda ekilebiliyor. Soya Fasulyesi’nin dekara verimi 300-400 kg olup, tohumu % 18-24 oranında yağ ve % 30-40 arasında protein içeriyor.