Akhisar’ın Arabacıbozköy Mahallesinde Mavi dil hastalığı kaynaklı karantina tedbirleri alınarak canlı hayvan satışı ve sevki yasaklandı.

Arabacıbozköy Mahallesinde hayvanlarda başlayan ölümlerden kaynaklı Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veterinerleri tarafından tarama faaliyeti yapıldı. Yapılan incelemelerde besi hayvanlarından mavi dil hastalığı tespit edildi. Mahalleye canlı hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığı öğrenilirken, konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. 

Mavi dil hastalığı nedir? İnsana bulaşır mı?
Mavi dil hastalığı, koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda görülen viral bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hastalığa Bluetongue virus (BTV) adı verilen bir virüsün neden olduğu ve genellikle kan emen sinekler (Culicoides cinsi) aracılığıyla bulaştığı ifade edildi. İnsana bulaşmayan hastalık bir hayvan hastalığı olarak tanınır.

Mavi dil hastalığının hayvanlarda belirtileri nedir?

Ateş

Ağız ve burun çevresinde iltihap ve yara

Mavi dil, hastalığın adını aldığı önemli bir belirti olarak hayvanlarda oksijen eksikliği nedeniyle dil mavimsi bir renk alabilir.

Ayaklarda şişme ve topallık

Solunum zorluğu

Kilo kaybı ve genel zayıflık

Mavi dil hastalığı hayvanlarda bulaşma yolları nasıl?
Hastalık, genellikle kan emen sinekler aracılığıyla bulaşır. Ayrıca, hastalıklı hayvanların kanı, dokuları ya da diğer vücut sıvıları ile temas eden hayvanlara da bulaşabilir.

Mavi dil hastalığı hayvanlarda korunma yolları nedir?

Mavi dil tedavisi: Bluetongue hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalık genellikle semptomatik olarak tedavi edilir, yani hayvanların bağışıklık sistemini destekleyerek iyileşmesi sağlanır.

Aşılama: Hastalığı önlemenin en etkili yolu aşılama olarak görülür. 

Vektör kontrolü: Kan emen sineklerin kontrol altına alınması en önemli kontrol tedbirleri arasında yer alır.