Akhisar’da bir genç güpe gündüz parkta çakmak gazı çekerken baygınlık geçirdi.
Görüntüler Akhisar’ın Hürriyet Mahallesinde bir parkta bir vatandaş tarafından kaydedildi. Görüntülerde kimliği belirsiz bir genç parkta çakmak gazı çekip baygınlık geçirdiği görülüyor.
Kameralara yansıyan görüntülerin devamında neler yaşandığı ise bilinmiyor.
İŞTE O GÖRÜNTÜLER!
Çakmak gazı, bali, tiner, aseton ve benzin gibi maddeler çocuklar ve gençler için tehlike saçıyor. Hızlı bağımlılık yapması nedeniyle riskli olan bu maddeler, ileriki seviyede madde bağımlılığına yol açabiliyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Ani ölümlere neden olan ve bütan isimli uçucu kimyasal bir gaz olan çakmak gazı için aileleri uyarıyor.
Çakmak gazı, bali, tiner, aseton ve benzin gibi maddeler çocuklar ve gençler için tehlike saçıyor. Hızlı bağımlılık yapması nedeniyle riskli olan bu maddeler, ileriki seviyede madde bağımlılığına yol açabiliyor. Bu ve benzeri uçucu maddelerin beyin ön lobuna direkt hasar verdiğine dikkat çeken Psikiyatrist Burcu Kök Kendirlioğlu, ailelere uyarılarda bulundu.
Kendirlioğlu, "Bu maddeler kalp ve solunum sıkıntısı yaşatarak ani ölümlere neden olur. Diğer uyuşturucu maddeler yasal değil ve onu kullanmanın ve satmanın cezası var. Bunlar yasal ve günlük yaşantımızda da kullandığımız maddeler olduğu için asıl tehlike burada başlıyor. Madde kullanım yaşı 9 yaşa kadar düştü. İlk madde kullanımı deneyimi 9-15 yaşları arasında gözüküyor. Bu durumun bu yaşlarda yaşanması ergenlikle de alakalı, çünkü ergenlik duygu durumunun daha yoğun olduğu bir dönem. Çocukluktan gençlik evresine geçişte kendilerini ispat etme arayışında oluyorlar. Özellikle ailelerinin büyüdüklerini görmediğini düşünen çocuklar, arkadaş çevreleri aracılığıyla büyüdüklerini ispat etme arayışına giriyorlar. Onay alma isteği aileden karşılanmazsa arkadaş çevresinden karşılanıyor ve bu da onların madde kullanımı gibi kötü deneyimleri yaşamasına sebep oluyor" ifadelerini kullandı.
Asıl problem güven eksikliği
Ailelere, topluma ve okul çevresine büyük görev düştüğünü söyleyen Kendirlioğlu, Çocuklar olumsuz duygularını ifade edemezlerse, aile tarafından onaylanmazlarsa, yaptıkları olumlu davranışlara geri bildirimler verilmezse çocukta bir güven eksikliği oluyor. Bu güven eksikliği nedeniyle de madde kullanımı olan bir ortamda hayır diyemiyor. Önemli olan çocuğa özgüvenini sağlamak ve hayır diyebilmesini öğretmek dedi.
Uzmanından ailelere uyarı
Özellikle ailelerin dikkat etmesi gereken konularda uyarılarda bulunan Kendirlioğlu, Evde kronik çatışmalar varsa bunların en aza indirilmesi gerekiyor. Evde sıcak, samimi, çocuğun korunduğunu hissettiği bir ortam yaratmak gerekiyor. Çocuğun kendi duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebilme özgürlüğüne sahip olması gerekiyor. Ailelerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesi ve onların da görüşlerini sormaları gerekiyor. Böylece çocuğun kendine olan güveni artacaktır. Kural koymayla ilgili sıkıntılar olabilir ancak ailenin net kuralları olması gerekiyor. Ne aşırı tutucu, ne de aşırı rahat ve sınırsız izin verme gibi bir durumun olmaması lazım. Adaletli ve tutarlı bir disiplin gerekiyor ve evdeki çocukların hepsine aynı şeyin uygulanması önem taşıyor. Ailelerin okul değişikliklerini de yakından takip etmesi, okul ve aile iletişiminin iyi olması lazım diye konuştu.